VABALOG

Huvitavat ja õpetliku ajaviidet (video ja audio eri)

Viimase nädala postituste põud ei tulene materjali puudusest vaid vajadusest materjali organiseerida ja esitada moel, mis mind ennast rahuldab. Kahjuks tähendab see pikemat esseed, mis peab enne veel esmase kvaliteedikontrolli läbima, kuid veel enne nädala lõppu loodan essee juppideks jagada ja postitama asuda. Seniks huvitavat vaatamist ja kuulamist.

“Economics of Nanotech and AI” at Foresight 2010 Conference – alati köitev Robin Hanson pidas mõni aeg tagasi loengu nanotehnoloogia ja tehisintellekti mõjust majanduskasvule, kus peatus ka inimeste üllatavaltki tagasihoidlikul rollil taolises tulevikus.

*   *   *

Watch How Green Screens Are Ruining Or Saving Television – mind üllatas kui paljudes seriaalides on kasutama hakatud digitaalset tagatausta. Ulmeseriaalide puhul on see iseenesest mõistetav, kuid igapäevaseid tänavastseene ei osanud isegi mitte kahtlustada. Kusjuures pärast klipi vaatamist hakkas mitmes seriaalis digitaalse tagatausta kasutamine silma.

*   *   *

The Marketplace of Ideas – avastasin enda jaoks hiljuti Colin Marshalli podcastid, mis kujutavad endast umbes tunniseid intervjuusid üllatavaltki huvitavate inimestega. Teemad ja külalised, mis esmapilgul tundusid igavad osutusid üllatavaltki huvitavaks. Teiste seas on Colin’i külalisteks olnud Robin Hansoni, Tyler Coweni, Ben Casnocha, Alain de Botton, Denis Dutton, Steve Wozniak, Tim Harford ja paljud teised. Colin Marshallil on ka oma blogi.

*   *   *

Locating Ourselves Historically: Why We Are Not Living in Western Civilization – Stephen Davis’e pooleteist tunnine loeng on üks huvitavamaid, mille otsa olen viimasel ajal sattunud:

For most people in North America and Europe the narrative in question is that of ‘Western Civilization’ – this is true for all parts of the political spectrum and includes those who see this narrative as one of triumphant success and others who perceive it as a much darker story. However, the picture that emerges from historical research does not support any of these accounts. Rather they lead us to the conclusion that historic Western Civilization no longer exists but has perished or been transformed. This should make us think about how to understand our historical location and lead us to see past, present, and future in a new way.

Soovitan!

*   *   *

Meltdown – What Would Hayek Say? – maailma üks tunnustatumaid Hayek’i eksperte Bruce Caldwell annab ülevaate Hayek’i lähenemisest majandusteadusele ning paigutab selle kenasti praeguse majandusolukorra kontteksti. Tunnine loeng annab hea ja kompaktse ülevaate austria koolkonna tõlgendusest praeguse majandusolukorra põhjust kohta. Tõenäoliselt ei tule üllatusena, et Hayek’i loomingust mõjutatud inimesena leidsin ennast enamuse Caldwell’i väidetega nõustumas.

*   *   *

Uus majandusõpetuse vorm – räpp – avastasin, et polegi viidanud juba ligi miljon vaatamist kogunud muusikavideole, millele Paul Vahur kenasti Cui Bono blogis ka eesti keelse tõlke lisanud. Kes veel pole vaadanud, siis esialgsest võõrastamisest üle saades on tegu üllatavaltki sisuka videoga. Kui Caldwell’i tunnine loeng tundub liiga pikk, siis 7 minutit ikka leiab.


Categorised as: ...


3 kommentaari

 1. PaulV ütleb:

  Stephen Davis’e loeng oli huvitav aga kahjuks puudusid põhjendused paljudele tema väidetele (arvatavasti poleks ta väga kaugele jõudnud). Seetõttu on selle osas raske seisukohta võtta. Paljud väited tundusid kahtlased – “vähem vägivalda kui varem”, aga ehk on praegu rohkem kuritegevust ning varem oli suhteliselt rohkem vägivalda kuna varastada oli vähem asju ja raskem (talupere pea kogu aeg kodus vs linnapere).

  “Varsti inimesed elavad 800 aastat”, raskesti usutav; väga paljud USUVAD sellesse aga reaalseid saavutusi pole näha ning pole teada millised saavad olema kõrvalmõjud. (alati on kõrvalmõjud)

  “Põllumajandus kaob ära kuna toitu kasvatakse katseklaasis”. Ok, aga kas on juba teada kas see süüa ka kõlbab? Kas on sellises lihas KÕIK mida me vajame? Kas selle kasvatamine saab olema odavam kui põllumajanduslik? Raske uskuda, alati on kõrvalmõjud. Samuti ei nõustu, et praegune põllumajandus töötab täiel võimsusel…

  “Vanasti nii ei mõeldud või niimoodi ei käitutud”. Minu teada pole keegi kaasaegne vanasti (100+ aastat tagasi) elanud. Me võime küll lugeda kuidas elati aga see info jõuab meieni müraga ning muude häiretega. Hea näide sellisest mõtlemisest on, et “lapsed on tänapäeval hoopis teistsugused, nad on indigolapsed”. Sellist võrdlust on võimatu teha. Millised lapsed on ning kuidas on neid kasvatada on väga isiklik kogemus ning ei ole võimalik võrrelda kahe erineva inimese kogemust erinevatest aegadest. Lapsed võivad olla samasugused aga keskkond on teine ning vanemad on teistsugused.

  Kokkuvõttes oli see jutt rohkem arvamus kui teadus (või ajalugu).

 2. Jüri Saar ütleb:

  Ma olen sinuga põhimõtteliselt nõus, kuid teistsugused maailmakäsitlused ja tõlgendused võimaldavad rikkalikumat arusaama meid ümbritsevast maailmast. Kui palju neis on õigustatud spekulatsiooni või lihtsalt soovunelmaid on sageli keeruline öelda ja oleneb ju paljuski indiviidist. Kui loeng paneb kriitilisemalt mõtlema, siis on ta juba saavutanud rohkem kui teada-tuntud tõde kordamine.

 3. PaulV ütleb:

  Olen nõus, igal juhul oli huvitav loeng ning tasus kuulata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga