VABALOG

Huvitavaid artikleid nädala alguseks

Armies of Expensive Lawyers, Replaced by Cheaper Software – New York Times’is ilmus hiljuti lugu sellest, kuidas tarkvara pideva arendamisega on jõutud punkti, kus osade juristide tööülesanded on võimalik asendada tarkvaraga, mis suudab analüüsida keelekasutust ja mõne kaasuse jaoks olulisi dokumente tuvastada miljonite seast. Kokku hoitakse nii rahas kui ajas ja tulemustega näivad olevat rahul enamus osapooltest. Ilmselt on keelel taolise tarkvara juures oluline roll mängida, kuid pole mingit erilist põhjust arvata, et mingil hetkel ei oleks sarnased võimalused olemas ka eesti keeles.

*   *   *

Supermarkets, Congestion Tolling, and Free Markets – Timothy Lee mõtiskleb järjekordade ja nendega seotud sotsiaalsete normide üle. Kuna olen ise samuti järjekordade vastu huvi tundnud ning isegi pikemalt kirjutanud ühest alternatiivsest skeemist tervishoius, siis oli huvitav lugeda mõtteid sellest, miks järjekordade asemel rohkem maksmine ei kipu erilist poolehoidu leidma. Ühtlasi on see postitus hea meeldetuletus sellest, et Tallinnas võiks järjest ambitsioonikamate ühistranspordi projektide asemel tõsiselt mõelda ummikumaksule koos kõige kaasnevaga.

*   *   *

The Germany That Said No – Christopher Caldwell kirjutab Weekly Standardis  sakslaste vastuseisust ameeriklaste pooldatud fiskaalpoliitiliste meetmete agressiivsemale rakendamisel. Juttu tuleb kummagi riigi majanduspoliitilistest eelistustest, mille mõistmine eeldab teadlikust mõlema riigi jaoks oluliseks  kujunenud ajaloolistest majanduspoliitilistest otsustest, kuid tähelepanuta ei jää ka mõlema riigi tuleviku mõjutavad/kujundavad  trendid. Ühtlasi on tegu veel ühe huvitava tükkiga puzzlest, milleks on järjest iseseisvamat teed minev Saksamaa, mille juhid ei häbene enam isiklikest veendumustest lähtuvalt osadele ettepanekutele/õhutustele “ei” ütlema.

*   *   *

Do We Need Google To Measure Inflation? – hiljuti ilmus põgus, ent ülevaatlik artikkel tarbijahinnaindeksist Slate’is, mille autor võrdleb ametlikku ja tunnustatud metodoloogiaga THI arvutamist ning kujunemist uute ja märksa realistlikumate võimalustega. Juttu tuleb MIT majandusteadlaste projektist nagu ka Google’i esialgu veel avalikustamata tarbijahinnaindeksist. Ma kardan, et ega THI kujunemine Eestis ei erine oluliselt sellest, mis USA’s ja vajaks märksa vaoshoitumat lähenemist kui kohalikust ajakirjandusest võib leida peale järjekordsete numbrite avaldamist.

*   *   *

Larry Fink’s $12 Trillion Shadow –  Vanity Fair’is ilmus pikema portreelugu Larry Finkist, ühest üllatavalt vähetuntud rahapööritajatest, kellest on finantskriisi segaduse keerises, mil valitses ka teatud õiguslik kaoses, õnnestunud saada USA valitsuse poolt “ülevõetud” ettevõtete varade kuraator. Kuigi artikkel on peamiselt ikkagi Finki õnnestumistest ja ebaõnnestumistest, siis tuleb osade asjaosaliste kommentaaridest selgelt välja kui lihtsalt ning järjepidevalt on hämmastava suurusega lepingud voolanud ühte ettevõttesse. Õiged sõbrad, õiges kohas tagavad edu mitte ainult Eestis.

*   *   *

Nuclear War Survival Skills – tegu ei ole mitte artikli vaid terve raamatuga, mis ilmus esimest korda 1987. aastal ning on nüüd leidnud tee täies ulatuses veebi. Tegu ei kaugeltki nii kentsaka raamatuga kui võiks arvata, sest autor ei peatu niivõrd täielikul tuumasõjal, mille tagajärjed oleks laastavad tervele planeedile, kuivõrd pistelistel tuumarünnakutel, mis ulatuks tuumaterrorismist mõnede linnade süstemaatilise pommitamiseni. Raamat käsitleb stsenaariume, kus radioaktiivsus on probleemiks ja ellu jäämine sõltub rohkem valmisolekust kui juhusest. Lõppude lõpuks ei pruugi radioaktiivsusega seotud probleemid pärineda ainult tuumarelvast vaid ka näiteks õnnetusest mõne tuumajaamaga, mida jagub ka Eesti lähedusse rohkem kui küllaga. Kui ei midagi muud, siis on vähemalt kasulik teada, et taoline asi on veebis olemas ja kust seda on võimalik leida.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga