VABALOG

Huvitavaid artikleid nädala alguseks

Global Imbalances without Tears – Kenneth Rogoff leiab, et osade majandusteadlaste soov näha osade riikide elanikkonna säästmises asemel rohkem tarbimist ei ole õigustatud. Probleemiks ei ole tema hinnangu niivõrd ühtede soov säästa kuivõrd paljude riikide maksudealane regulatsioon, mis soodustab majandustegevuse finantseerimist läbi laenude mitte omakapitali. Rogoff on skeptiline erinevate abifondide laiaulatuslikuma finantseerimise suhtes, mis võivad tema hinnangul olukord oluliselt halvendada.

*   *   *

The Case Against The Mortgage Interest Deduction – kui eelnevalt toodud artiklis peatus Kenneth Rogoff ka põgusalt eluasemelaenude intresside maksusoodustuste negatiivsel mõjul, siis Ed Dolan on pühendanud küsimusele terve postituse, kus juhib tähelepanu muu hulgas tõsiasjale, et tegu on maksusoodustusega, mis on seda kasulikum, mida kõrgema väärtusega on sinu eluase. Teatavasti on ka Eestis eluasemelaenudega seotud ulatuslikud tulumaksutagastused, mille otstarbekuses on põhjust tõsiselt kahelda. Vestlused mõnede Eestis eluasemelaenu tulumaksutagastust nautivate perekondadega on minus ainult süvendanud veendumust, et enne uute maksude kehtestamist või olemas olevate tõstmist, tuleks tõsiselt kaaluda eluasemelaenudega seotud tulumaksutagastuse likvideerimist.

*   *   *

10 Surprising Facts About NASA’s Mercury Probe – viimaste päevade jooksul jõudis lõpuks Merkuuri oribiidile inimkonna poolt loodud tehiskaaslane. Merkuur pole juba aastakümneid suuremat tähelepanu pälvinud, kuid ega see tähelepanu ka praegugi eriti suur ole. Igal juhul on Mike Wall pannud kirja 10 üllatavat fakti, mis võimaldavad ehk natuke kõrgemalt hinnata inimkonna järjekordset kosmosesaavutust. Muu hulgas selgub, et Merkuuri orbiidi saavutamine on aega võtnud 6 ja pool aastat ning kogu missioon kestab 2 päeva…2 Merkuuri “päeva”.

*   *   *

You Can Stop Worrying About A Radiation Disaster In Japan – tuumaenergia pooldajana ja ka Rootsi Barsebäcki tuumajaama mõned aastat tagasi külastanuna (tegu on sarnaste reaktoritega Fukushima omadele) on minu jaoks natuke arusaamatu, miks jaapanlased on informatsiooni jagamisega sedavõrd kidakeelsed. Hiljuti sattusin artikli/postituse/kommentaari otsa, mis on ehk kõige lähemal minu enda arusaamale olukorrast. Mulle tundub, et ka radioaktiivsuse osas on see artikkel oluliselt kainema lähenemisega kui enamus sellest, mida erinevad uudistekanalid välja pumpavad.

*   *   *

Japan and the economics of natural disaster – Will Wilkinson andis hiljuti Economisti Democracy in America blogi postituses hea ülevaate artiklitest ja akadeemilistest uurimustest, kus on üritatud hinnata erinevate looduskatastroofide mõju riikide majanduskasvule. Peamine järeldus tundub olevat, et looduskatastroofid ei avalda vähegi pikemas perspektiivis majanduskasvule olulist mõju, vähemalt arenenud riikides. Willkinson viitab ka Ilan Noy ülevaatlikule postitustele, mis sisaldab ka uuemat informatsiooni ja juhib tähelepanu looduskatastroofide negatiivsele regionaalsele mõjule ka pikemas perspektiivis.

*   *   *

Dust washers in India sweep streets for flecks of gold – Indias, Ahmadabadi linnas, tegutsevad juba sadu aastaid tolmupesijad, kes üritavad enam kui 5000 kulla- ja hõbedapoe 40 000 töötaja poolt tänavatele kantud väärispuru tolmu seest välja pesta. Selgub, et vaevarikka ja keha väänava tööga on võimalik teenida kuni 135 dollarit kuus ja üles kasvatada terve perekond. Tolmu pesemine tundub olevat lausa perekondlik traditsioon, sest tolmupühkimise territooriumid on juba aastakümneid kui mitte aastasadu olnud erinevate perekondade vahel ära jagatud. Hämmastav, kuidas inimesed suudavad näiliselt triviaalsest endale eluks vajaliku sissetuleku välja pigistada.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga