VABALOG

Päeva graafik – tuumaenergia on ohutum kui nafta või kivisüsi või…

Seth Godin viitab üllatavaltki kontrastsele visuaalsele võrdlusele, kus on toodud surmade arv toodetud elektriühiku kohta elektri tootmiseks kasutatud kütuse järgi:

Allikas: Seth Godin

Lisaks juhib Seth tähelepanu ka sellele, kuidas inimesed erinevate energiaallikate ohtlikkust tajuvad:

Vivid is not the same as true. It’s far easier to amplify sudden and horrible outcomes than it is to talk about the slow, grinding reality of day to day strife. That’s just human nature. Not included in this chart are deaths due to global political instability involving oil fields, deaths from coastal flooding and deaths due to environmental impacts yet unmeasured, all of which skew it even more if you think about it.

This chart unsettles a lot of people, because there must be something wrong with it. Further proof of how easy it is to fear the unknown and accept what we’ve got.

Kusjuures Seth viitab ka graafiku algallikale, kust selgub, et tuumaenergiale jääb lisaks naftale ja kivisöele alla ka gaas, biomass ja isegi hüdroenergia.


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. Mikk ütleb:

    Topeltstandardid erinevate energialiikide ohutuse hindamisel on reaalsus. Eestis pole see uudistest läbi käinud ja mujalgi ainult hästi napilt, aga sellesama Jaapani maavärina ajal ning seal samas Fukushima lähedal varises kokku üks hüdroelektrijaama tamm, mis hävitas 1800 maja. Kui palju hukkunuid, ei tea, aga ju neid üksjagu oli. Selliseid õnnetusi tammidega on ka varem juhtunud, samas pole märganud, et keegi sellepärast oleks hakanud rääkima, et hüdroenergia on nii ohtlik, et peaks selle keelustama. Jaapani case on samasugune näide – kõik räägivad tuumajaamadest (mis poel tapnud kedagi), aga hüdrotammi purunemine, mis reaalselt hävitas ja tappis, leiab vaevalt mainimist.

  2. Joosep Kunder ütleb:

    Tänan Mikk, väga sisukas ja hästi seletatud täiendus artiklile.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga