VABALOG

Huvitavat lugemist nädala alguseks

The Paranoid Style in Liberal Politics – mõni aeg viitasin ühele pahatahtlikule artiklile New Yorkeris, mis on saanud omamoodi pikema ja põhjalikuma repliigi Weekly Standardis. Mõlema artikli tähelepanu keskmes on vennad Kochid, kes on USA juba aastakümneid rahastanud liberaalset maailmavaadet toetavaid organisatsioone, mis panustavad järjest rohkem ka poliitika kujundamisesse läbi põhjalikult uuritud ja argumenteeritud ettepanekute. Kuna ulatuslikum indiviidi vabadus ja turumajanduse potentsiaali võimalikult laiaulatuslik ära kasutamine ei ole kõigi jaoks sümpaatne, siis jagub vendadel Kochidel paranoiast pimestatud vaenlasi pea igale poole. Will Wilkinson arendas ühes Economisti paljudest blogidest raha ja poliitika ristumise teemat vaikselt, kuid igati sisukalt, edasi.

*   *   *

Riiklik e-raamatupidamine – ehtne salakaup, otse tollist! – Lasse Lehiselt ilmus hiljuti pikem artikkel teemal, mis on viimase kuu või paari jooksul hakanud köitma päris paljude inimeste tähelepanu. Jutt käib Äriregistri plaanist hakata mikro- ja väikeettevõtetele osutama raamatupidamisteenust, milleks on plaanis tellida rakendus, mille sisu ja olemus pole segaseks jäänud ainult minule. Lasse juhib tähelepanu muu hulgas sellele, kuidas justiitsministeeriumi allasutus (kui mitte justiitsministeerium ise) on asunud tegutsema valdkonna ja küsimustega, milleks reaalne vajadus puudub. Oluline artikkel, millel tahaks näha raamatupidamisteenust sepitsevate ametnike vastust.

*   *   *

Why is Finland so rich? – Üks Marginal Revolution’i lugejatest esitas hiljuti küsimuse, kus palus blogipidajatel välja tuua põhjused Soome ja soomlaste suhtelise jõukuse kohta. Tyler Cowen pakkus välja 8 võimaliku põhjust, mis on vähemalt head huvitava diskussiooni algatajad. Mõistagi ei puutu viited ka paarile põhjalikumale uurimusele, mis võimaldavad natuke nüansirikkamaid tõlgendusi.

*   *   *

Secret Space Plane Can’t Hide From Amateur Sleuths – kui NASA on võtnud kindla sihi kosmosesüstikute programmile lõpp teha, siis sõjavägi on pigem vastupidises suunas tegutsema asunud. Weird’i ühes blogis ilmunud postitusest selgub, et sõjaväelaste kureeritava minisüstiku katselennud jätkuvad ja kuigi nende kohta mingit ametliku informatsiooni ei väljastata, siis on intrigeeriv mehitamata kosmosesüstik äratanud uudishimulike harrastajate tähelepanu, kellel on õnnestunud tuvastada salastatud kosmosesüstiku orbiit ja tõenäoliselt ka otstarve. Artiklist leiab ka hulgaliselt huvitavaid spekulatsioone.

*   *   *

The Dawn of Starcraft: e-Sports come to the world stage – eelmise aasta suvel kirjutasin arvuti- ja videomängudest kui professionaalsest e-spordist ja Ars Technicas loetud päevad tagasi ilmunud artikkel annab hea võimaluse taas teemasse sukelduda. Artiklis peatutakse küll eelkõige Starcrafti fenomenil, kuid ühtlasi selgub, kuidas paljude hobist kasvas välja vaatemäng, mille ümber hakkasid tiirlema järjest suuremad summad. Mõistagi ei puudu taolisest loost intriigid, mis näivad igas valdkonnas, kus hakkavad liikuma vähegi suuremad summad, olevat vältimatud. Üks nendest artiklitest, mis kas on lugeja jaoks juba pealkirja järgi huvitav…või siis mitte.


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. Mattias ütleb:

    Vajadus mikroettevõtetele lihtsa raamatupidamiskeskkonna järele on tõesti olemas.

    Ma olen suhelnud mitme tudengiga, kes vabast ajast natuke ettevõtlusega tegelevad: kes müüb oma tarkvara litsentse, kes isetehtud kaisukarusid. Nad kõik teevad seda “mustalt”, sest legaalne maksumaksmine on liiga keeruline ja tülikas.

    Oma mikroäri OÜna registreerimise korral tekib kohe palju aruande- ja raamatupidamiskohustusi, millega eksides või hilinedes trahvitakse. Usin ettevõtja saaks teoorias ilma raamatupidajata hakkama, aga kõigi nende seadustega tutvumine võtab aega, ja on mõttetu kui su äri on 10-tundi-nädalas hobi. Raamatupidamisteenuse sisse ostmine on isegi kõige odavamate pakettide juures kallis, kui tulu iga kirje kohta on niigi 3-5 eurot.

    Sellise mikroäriga tegelevad inimesed oleks valmis ametlikult makse maksma, kui aruandekohustused oleksid sama lihtsad kui siia blogisse kommentaari kirjutamine, ja kuu lõpus tuleks “maksuarve” koju kätte.

  2. Jüri Saar ütleb:

    Minu arvates tuli Lasse Lehise jutust kenasti välja, et keskkond iseenesest ei lahenda veel mingit probleemi. Keskkond ei tea seadusi ega reegleid, mis kipuvad kiiresti muutuma. Kui ikka ei tea, mis lahtrisse midagi märkida, siis ei tea.

    Ma olen sügavalt skeptiline ka äriregistri suutlikkuses süsteemi pidevalt ja piisava kiirusega uuendada või lihtsalt vigasid parandada (mul on au olnud olla riigihangete registri pikaajaline kasutaja) ja tõrkeid eemaldada. Ma kardan, et see on ka üks nendest valdkondadest, kus vastutus hajub kiiremini kui vits vette.

    Oluliselt lihtsam raamatupidamisteenuse osutamisest oleks aruandluskohustuse vähendamine, mida saaks teha mõned andmebaasid omavahel ühendades. Ühtede ja nende samade andmete toksimine siia ja sinna on tüütu ja ajamahukas. Ma julgen väita, et alustava ettevõtja jaoks on aruandluskohustus märksa suurem koorem (kui seda seaduskuulekalt teha) kui raamatupidamine. Ja kui ikka ei tea, mis lahtrisse midagi märkida, siis ei tea.

    Legaalsusega kaasnevad vältimatult omad kulud ja see on üks põhjuseid, miks hobikorras tehtavat on mõtet legaalseks ajada alates teatud käibetasemest alates. Arvesta kasvõi sellega, et enamus korteri välja üürinud inimestest ei kajasta üüritulu legaalse sissetulekuna ja keegi neilt väga agressiivselt seda ka ei nõu. Ma arvan, et kui aastas jääb sissetulek alla mõnekümnetuhande, siis ei ole legaalsuse nimel eriti mõtet pingutada. Maksud, mis jäävad taolisel juhul saamata, ei tasu rikkumise menetluskulu ära ja ma julgeks välja käia ka argumendi, et taolise käibe juures on puht majanduslikult otstarbekam ja tegelikult ka kõigi jaoks kasulikum kui silm kinni pigistatakse. Need on odavad eksperimendid, mis võivad hiljem tulusaks osutuda.

    Mis puutub raamatupidamisteenusesse, siis ma kaldun arvama, et suudaksin leida igati pädeva raamatupidamisfirma, mis on fikseeritud kuutasu eest valmis raamatupidamisega tegelema. Alla 40 EUR’i kuus õnnestuks tõenäoliselt samuti leida.

    Ühtlasi ei saa ma hästi aru, miks inimesed ei taha koostööd teha. Kui need mikroettevõtjad koonduksid ühte ettevõttesse, lepiksid mängu reeglid omavahel kokku ja tegutseksid sisuliselt ühe ettevõtte osakondadene, siis oleks ka kulusid võimalik jagada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga