VABALOG

Huvitavat lugemist jahedama nädala alguseks

In India, Dynamism Wrestles With Dysfunction – New York Times'is ilmus hiljuti lugu Indias asuvast Gurgaon'i linnast, mis on hämmastavalt kasvanud ja osutunud paljus India üheks näidislinnaks. See ei tähenda, et probleeme poleks, kuid märkimisväärseks teeb loo see, et 1,5 miljoni elanikuga linnal sisuliselt puudub linnavalitsus. Vee, kanalisatsiooni, ühistranspordi, turvalisuse ja elektri varustamisega on endale võtnud erasektor ja selle tulemusena on ka linn saanud kasvada ja luua töökohti poolele miljonile elanikule. Huvitav on ka see, et arvestatav osa kohalikest näeb kohaliku omavalitsuse tekkimises pigem bürokraatliku ja korrumpeerunud ohtu kui võimalust. Igal juhul on selle loo valguses huvitav mõtiskleda, mis saaks Tallinnast või isegi Eestist tervikuna kui järjest suurem osa avaliku sektori funktsioonidest võetakse üle erasektori poolt. Ilmselt jääks  katastroofist olukord üpris kaugele kui isegi Indias on taoline lähenemine paljuski õigustatud.

*   *   *

Tulumaks on oma aja ära elanud – Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aava käis välja ettepaneku kaotada ettevõtte tulumaks. Julge ja igati värskendav idee, mis vääriks kindlasti täpsustamist ja rohkem tähelepanu. Kohalikud reaktsioonid on olnud paljuski ootuspärased. Ettevõtjad pigem toetavad ja  mõned maksundusega tihedamalt kokku puutunud juhivad tähelepanu nüanssidele (Lehis ja Sõerd). Ja siis on meil Trasberg, kes kitsendab teadlikult Aava väiteid (no ei olnud jutt ainult EL'is vaid tervest maailmast) ja siis hakkab nahaalselt süüdistusi loopima. Ma olen sellele juba tähelepanu juhtinud, kuidas Trasberg tulumaksu-uuringu tulemuste üle ilkus, kusjuures täiesti kohatult. Kahju, et midagi vahepeal muutunud ei ole. Nestor tõestas jätkuvalt, et parem kui sotsiaaldemokraadid majandusteemadel sõna ei võtaks, siis oleks lootust, et ettevõtjad neid teadmatusest natuke tõsisemalt suudavad võtta. Esiteks on ettevõttetulumaksu osa riigieelarves igal pool suht tagasihoidlik – nii 10%. Teiseks on võimalik seda puudujääki kompenseerida ja Aava arvamusloost ei käinud kuskilt läbi, et ettevõtte tulumaksust loobumisega tuleks ilmtingimata vältida teiste maksude tõstmist. Enne viimaseid Riigikogu valimisi kirjutasin pikemalt, miks sotsiaaldemokraatide kapitalimaksude osas esitatud seisukohad on ebaadekvaatsed. Kahjuks on ka Keskerakonna eest kõnelev Simson halvasti informeeritud klassikalise ettevõtte tulumaksu võimalustest, mis on pigem kohalike ettevõtjate kui rahvusvaheliste korporatsioonide raha kasumi kallale kippumine. Lõpetuseks ka meeldetuletus, et Aava ei ole üksi ja ettevõtte tulumaksu kaotamise poolt on hulgaliselt argumente. Mulle meeldib Megan McArdle'i eelmise aasta oktoobris kirjutatud põhjalik ja samas ülevaatlik ettevõtte tulumaksu kaotamise põhjuseid lahkav postitus.

*   *   *

Slate's Hollywood Career-O-Matic – Slate'is ilmus hiljuti artikkel, kus paar Slate'i ajakirjaniku olid võtnud ette Rotten Tomatoes filmide andmebaasis (omanike lahkel loal) ja analüüsisid andmeid. Ajakirjanike töö tulemuseks on informatiivne artikkel näitlejate ja lavastajate karjääride dünaamikast, kus muu hulgas võib leida nii parimaid kui halvimaid näitlejaid ja lavastajaid koos nii mõnegi teise seigaga. Veel üks näide sellest, kuidas veebis kogutud/agregeeritud andmete hilisem analüüs võib juhatada uute leidudeni ja isegi võimaldada mõnedele filmidele uue pilguga läheneda. Kindlasti soovitan ka leheküljel asuva "Hollywood Career-o-Matic"-ikuga mängida ja võrrelda erinevate näitlejate karjääre.

*   *   *

Sweden's free school profits debate heats up – kuna ma ise lapsevanem ei ole, siis minu jaoks jäi koolikatsete ümber toimuv mõnevõrra kaugeks. Küll aga paneb mind jätkuvalt imestama, et kui muidu kõlbab rootslasi milles iganes esile tõsta, siis nende hariduspoliitika ei näi eestlaste seas erilist tähelepanu pälvivat. Kas sellepärast, et rootslased on väga edukalt teinud ruumi erasektorile koolide asutamiseks ja erakoole finantseeritakse võrdsetel alustel kohalike omavalitsuste poolt rajatud koolidega? Ükski lahendus ei ole täiuslik ja esimesed mõrad rootslast süsteemis on tänaseks ilmnenud, kuid see ei tähenda, et ennast õigustanud algatusest tasub loobuma hakata. Ei, pigem tuleb teha mõned muudatused ja puudused kõrvaldada. Igal juhul ei ole ma siiani veel märganud ühtegi tõsist argumenti, miks rootslased peaksid enda koolisüsteemi uuesti tsentraliseerima asuma. Kusjuures üks argument koolivaliku kitsendamiseks on, et erakoolide kohta ei koguta piisavalt statistikat kvaliteedikriteeriumite täitmise kohta, mis annab loomulikult võimaluse erakoole meedias nüpeldada. Ainus probleem on, et erakoolide esindusorganisatsiooni juht on teinud avaliku üleskutse hakata koguma informatsiooni, mis annaks võimaluse teha valikuid lähtuvalt kvaliteedist. 

*   *   *

Everything you've heard about fossil fuels may be wrong – Michael Lind avaldas Salon'is hiljuti provokatiivse artikli fossiilkütuste tulevikust, mis tema hinnangul ei ole sugugi nii nutune nagu keskkonnakaitse aktivistidele meeldib serveerida. Lind viitab mitmetele tehnoloogilistele arengutele, mis on oluliselt laiendamas ligipääsu fossiilkütustele. Kuna teoreetilised lahendused ja üksikud katsetused ei tähenda veel, et tehnoloogia oleks laiemaks kasutusele võtmiseks küps, siis Lindi väited väärivad esialgu skeptilisust. Kui Lindi väited osutuvad aga tõsisemalt võetavamaks peaks see väljenduma fossiilkütust hindades. Seniks ootame edasi ja loodame, et ka päikesepaneelide efektiivsus suureneb jätkuvalt edasi ja seda tasemele, kus neid on võimalik ka Eestis aastaringselt kasutada.


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. toivo ütleb:

    väga sisuline arutelu sinu poolt – trasberg ilgub ja nestor on ebakompetentne.

  2. Jüri Saar ütleb:

    Ei ole mõtet iga viite juurde arutelu loota…eriti kui lühikeses kokkuvõttes on ka viiteid minu enda kirjutatule. Kas sinu arvates oleks pidanud seda kõike lihtsalt kordama? Mul keeruline mõista sinu ootusi, kui sa neid ei jaga.

    Trasbergi jutt on enda valikulises moonutamises tüütu ja tema kommentaarid tulumaksu uuringuga seoses olid minu arvates kohatud olukorras, kus tema enda väited rajanevad…millele täpselt? Mulle tundus “ilkumine” taolise tegevuse kirjeldamiseks igati sobilikult eemale tõukav sõna.

    Nestorit pole keegi ebakompetentseks kutsunud, küll aga vihjasin sellele, et refleksiivselt ei tasu mõne värskema ideega kokkupuutudes seisukohti võtta. Teadmatus ja kahetsusväärne huvi puudumine ei tähenda veel ebakompetentsust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga