VABALOG

Sotsiaalmaksupuhkus pikaajaliste töötute kaasamiseks?

Pikaajalised töötud (12 kuud ja enam tööta), kes vaikselt liiguvad heitunute ringi, on probleem, millega on viimaste aastate majandussurutise tagajärjel kokku puutunud lisaks Eestile mitmeid teised riigi sealhulgas ka USA. Kuna just pikaajaliste töötute tagasi toomine tööturule on üke keerulisemaid väljakutseid iga ühiskonna jaoks, siis seda rõõmustavam on  sattuda postituse otsa, mis peale lihtsalt heietamise ka midagi reaalset ja teostatavat välja pakkub. Megan McArdle tõi hiljuti ühe debati raames välja huvitava lahenduse, mis minu teada pole veel üheski riigis proovimist leidnud:

One suggestion is to give them direct incentives to choose the long-term unemployed over those who are already in work, or out of work for only a short time. How? We could exempt new hires from both the employee and the employer sides of the payroll tax, one month for every month that they were unemployed. The result is a direct wage subsidy of more than 10%. But it is a time-limited subsidy, and one carefully targeted to those who need it the most. By the time the tax relief expires, these workers will have been reintegrated into the labor force. This will cost the government something of course–but not nearly as much as supporting them on welfare, disability, or early retirement–or the prison system.

Huvitavaks teeb McArdle’i ettepaneku tõsiasi, et taoline lähenemine võiks märkimisväärseid tulemusi anda ka Eestis.

Miks mitte vabastada pikaajalise töötu palganud ettevõtja sotsiaalmaksu tasumise kohustusest sama pikaks perioodiks kui palgatu oli eelnevalt töötu? Arvestades seda, et Eestis moodustab sotsiaalmaks kolmandiku palgafondist, võiks tegu olla üpriski tõsiselt võetava ajendiga, mis võiks nii mõnelegi inimesel luua uusi võimalusi. Kasu saaks sellest nii pikaajalised töötud, neid palkavad ettevõtjad kui ka teised maksumaksjad. Arvestades meie maksusüsteemi lihtsust tundub taolise ettepaneku rakendamine piisavalt lihtne ja kulud samaväärsed kui mitte madalamad status quo’st, et pikaajaliste töötute palkamise sotsiaalmaksu puhkuse kasutamise võimalust vähemalt proovida. Kui tulemused on tagasihoidlikud, siis pole kulud olnud suured ja kui tulemused on üle ootuste head, siis mingist hetkest alates hakkavad endised töötud taas makse maksma.

Üks on aga kindel, kui me ei proovi, siis ei saa me kohe kindlasti teada kas või kui palju oleks taolisest skeemist kasu. Ja miks tasub proovida selgitas hiljuti Tim Harford enda TED’i ettekande raames.


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. Ragnar ütleb:

    Kui ma õigesti aru sain, siis eestis võidakse seda süsteemi kriisi tingimustes muidugi ära kasutada, et lastakse teatud töötajad lahti ning jäetakse nad musta palga peale tööle. Hiljem kui aga turg lubab, siis võetakse uuesti tööle tagasi saades soodustust. Kõike seda võib muidugi ka niisama teha ilma eelneva süsteemita. Siiski vist see süsteem kiirendaks uuesti legaalset tööle võtmaks. Selles mõttes võiks täitsa proovida.

  2. Jüri Saar ütleb:

    Ma kaldun arvama, et “mustalt” töötamine on üllatavaltki paljude jaoks problemaatiline. Kui sul on mõni laen võetud või soov laenu tulevikus võtta mõistliku intressiga, siis pangad tahavad näha, kust sinu raha tuleb.

    Kui arveldamine toimub sularahas, siis ei teki panga jaoks piisavalt ülevaatliku finantsajalugu, et sulle soodsa intressiga laenata. Taolisel juhul on ajutine lahendus hiljem nagu kivi kaelas. Inimesed, kes oleks suutelised taolisi skeeme rakendama peaks olema teadlikud ka nendega kaasnevatest ohtudest.

    Lisaks oleks võimalik läbi pistelise ent siiski süstemaatilise kontrolli jälgida, kuidas taolist skeemi kasutatakse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga