VABALOG

Huvitavamaid artikleid Edward Snowdeni NSA paljastustest

NSA elektrooniliste andmete kogumisprogrammi ulatusest ja mahust on artikleid ilmunud alates maist. Tõenäoliselt ilmub neid veel mõnda aega, sest nii Edward Snowden kui Glenn Greenwald on mõista andud, et huvitavat materjali on hulgaliselt ja teema päevakajalisena hoidmiseks ei paisata seda kõike korraga välja. Snowden on isegi mõista andnud, et temal materjale enam ei ole ning tema ei ole see, kes otsustab, mis saab avaldatud ja mis mitte.

Viimaste kuude vältel on ilmunud mitmeid pikemaid artikleid, mis võimaldavad natuke sügavamalt erinevate osapoolte tausta ja ka paljastuste tagajärgi mõista. Mõned neist on piisavalt kaasahaaravad, et teistelegi huvi pakkuda.

The Cowboy of the NSA – Shane Harris kirjutab pikemas Foreign Policy artiklis NSA praeguse juhi Keith Alexander'i tõusust NSA juhiks, tema varasematest positsioonidest ja saavutustest, peamistest kaastöötajatest nagu ka vaadetest ja arusaamadest. Artiklis saavad avalikult ja vähem avalikult sõna mitmed kõrged ametnikud, kes jagavad ka enda muljeid Alexanderist. Hea ülevaade suhtumisest ja mentaliteedist, mis NSA'd viimaste aastate jooksul on kujundanud.

How Laura Poitras Helped Snowden Spill His Secrets – pikem New York Times'i artikkel sellest, mis eelnes Snowdeni kogutud materjali avalikustavatele artiklitele ja millist rollis mängis selles kõiges dokfilmide tegija Laura Poitras. Nii selgub muu hulgas, et Snowden sai Poitrast teadlikuks tänu viimase pidevale läbiotsimisele lennujaamades, mis äratas ka meedia tähelepanu. Ühtlasi saab aimu ka turvameetmetest, mida NSA saladuste paljastajad kasutavad.

What Happens When We Actually Catch Edward Snowden? – David Pozen mõtiskleb selle üle, millised tagajärjed oleksid kohtumõistmisel Snowden'i üle USA-s ja leiab, et kasu oleks sellest tõenäoliselt vähe samas kui kahju ületakse võimaliku kasu. NSA dokumendid on ringluses ja seda dzinni enam pudelisse tagasi ei topi. Küll aga tõmbaks kaasus endale hulgaliselt tähelepanu, hoiaks teema pikalt aktuaalsena ja annaks alust kohtul NSA tegevusega oluliselt detailsemalt tutvuda kui see siiani on võimalik olnud.

The End of Hypocrisy – Henry Farrell ja Martha Finnemore kirjutavad Foreign Affair'sis ilmunud artiklis USA välispoliitika silmakirjalikkusest, mille ulatus on tänu Snowdeni paljastustele oluliselt selgemaks saanud. Vastuolu avaliku retoorika ja varjatud tegevuste vahel, millest tulenev silmakirjalikus võimaldas varem vähemalt teeselda siirast õilsust. Autorid mõtisklevad ka silmakirjalikkuse paljastamise tagajärgede üle, mis võib USA-t kallutada nii õilsama retoorika või hoopis alatumate tegude poole, kuid lõplik otsus jääb USA valimisõiguslikele kodanikele. 

NSA infiltrates links to Yahoo, Google data centers worldwide – Washington Post jagab enda lugejatega Snowdeni dokumentidest selgunud tõsiasja, et NSA on ennast pookinud nii Google'i kui Yahoo valguskaablite infrastruktuuri külge, kus juhitakse massiliselt kõrvale andmevoogusid, millele NSA-l tegelikult juurdepääsu olla ei tohiks. Sarnanen skeem tuli ära lõpetada NSA üle järelevalvet teostava FISA kohtunike nõudmisel, kuid tegevuse üleviimisega teistesse riikidesse on NSA pääsenud ebamugavast kohtu järelevalvest.

65 Things We've Learned About the NSA – Ted Gioia on kogunud ühte kohta olulisemaid NSA tegevust paljastavad artiklid. Ilmselt nimekiri veel täieneb, kuid väärib tähelepanu juba ainuüksi teema kajastuse ulatuse ja sügavuse üle. Kahetsusväärselt masendav kogumik artikleid kõigi nende jaoks, kes taolist laiaulatusliku andmekogumist heaks ei kiida.

Tõenäoliselt on NSA ja riiklike luureorganite massiline elektrooniliste andmete kogumine üks olulisemaid interneti arenguid kujundavaid tegureid järgneva paari aasta jooksul.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga