VABALOG

Innovatsioonikursuse esialgne kava

Mul avanes hiljuti võimalus ühe erakõrgkooli jaoks kokku panna innovatsioonikursuse kava, mida parimal juhul hakkan andma ise juba sellel sügisel. Kuna Vabalogi lugejate seas on inimesi, kellele kursusekava võib huvi pakkuda, siis toon siin ära esialgse plaani.

Kõik täiendused, tähelepanu suunamised, ettepanekud ja kriitika on igati oodatud kommentaarides ja leiavad kindlasti ka vastukaja minu poolt. Muidu on plaanis teha ka seminare ja praktilisis harjutusi. Kuna innovatsioonist suurfirmades on materjali nii, et tapab, siis lähtusin enda kursuse komplekteerimisel pigem väikeettevõtja jaoks olulisest.

 1. Linnade rollist innovatsioonis – rõhuasetus oleks linnade ning tihedalt asustatud piirkondade rollil tehnoloogia ja uute lahenduste väljatöötamisel (Jane Jacobs, Ed Gleaser, Richard Florida)
 2. Ettevõtja alahinnatud roll innovaatorina – määramatuse ja teadmatuse rollist ja sellest, kuidas inimesed tajuvad ettevõtlusvõimalusi (Frank Knight, Joseph Schumpeter, Israel Kirzner)
 3. Institutsioonidest ja nende evolutsioonilisest arengust – millist rolli on ajalooliselt mänginud institutsioonid innovatsiooni võimaldamisel ja kuidas mõista institutsioonide evolutsioonilist arengut (Douglass North, Joel Morkyr, Richard Nelson)
 4. Esteetika kasvavast tähtsusest väärtuse loomisel – asjade esteetilisuse tähtsustamine kui võimalus, kultuur kui esteetilise innovatsiooni mootor ja inimeste suhetest asjadesse (Virigin Postrel, Tyler Cowen, Grant McCracken)
 5. Innovatsioonisüsteemid riiklikul ja kohalikul tasandil – mis asi on riiklik innovatsioonisüsteem, milline on regionaalne ja mis on nende erinevused – kuidas innovatsioonisüsteeme mõista (Charles Edquist, B-A Lundvall, Björn Asheim)
 6. Intellektuaalse omandi rollist innovatsioonis – intellektuaalse omandi ajaloost ja seda mõjutanud arengutest, alternatiividest ja põhjustest, miks alternatiivid pole sügavamalt juurdunud (Suzanne Scotchmere, Petra Moser, Michael Kremer)
 7. Innovatsiooni mõõtmise problemaatilisusest – kuidas innovatsiooni mõõdetakse, millised on erinevused väike- ja suurriikide innovatsiooni mõõtmises, kuidas mõista erinevaid innovatsioonimõõtmisega seotud uuringuid (Zoltan Acs, David Audretch, Zvi Grilliches)
 8. Informatsioon ja teadmised kui innovatsiooni allikas – absorbeerimisvõime, kognitiivne distants, informatsiooni ja teadmiste edastamisest ja rollist innovatsiooni võimaldamisel (Bart Nooteboom, Michael Polanyi, David Warsh, Paul Romer)
 9. Innovatsiooni dünaamika ja elutsükkel – kuidas toimub ja miks toimub üleminek tooteinnovatsioonilt protsessiinnovatsioonile, kas innovatsioonilained on ennustatavad (James Utterback, Lennart Schön, kondratievi lained)
 10. Innovatsioon Eestis 1918-2007 – kui innovaatilised on eestlased olnud ja millised on olnud peamised mõjutajad, põgus ülevaade Eesti tuntuimatest innovaatilistest lahendustest ja nende kujunemisest (Per Högselius, Linnar Viik, Marek Tiits)
 11. Innovatsiooni liigitamine – millised on erinevused innovatsioonis erinevates sektorites, kuidas klassifitseeritakse innovatsiooni ja mille alusel seda tehaks (järkjärguline, radikaalne, tooted, teenused, protsessid, ärimudelid)
 12. Globaliseerumine ja innovatsioon – miks osad piirkonnad on innovaatilisemad kui teised, mis takistab sarnase keskkonna loomist teistes piirkondades, mida tähendab globaliseerumine innovaatilistele ettevõtetele (Sillicon Valley, Medicon Valley, Singapur)
 13. Innovatsioon praktikas – kuidas innovatsiooni soodustada, erinevate metoodikate (umbes 3-5) tutvustus ja millised on trendid ning kust on võimalik leida sisendeid innovatsioonile (Eric von Hippel, Robin Hanson, TQM)
 14. Innovatsioonipoliitika Eesti täna – milles seisneb Eesti innovatsioonipoliitika, millised on peamised suundumused, millist rolli mängib Eesti majandusmudel, millist aga Euroopa Liit kohalike ettevõtete innovatsioonivõimes (suundumused, poliitika, meetmed, programmid)

Kursuse komplekteerimisel vaatasin, mida õpetatakse MIT’is, Harvardis, Berkley’s, Rootsis ja Jaapani rahvusvahelises ülikoolis ning tundub, et minu arusaam sellest, mis on oluline, ühineb paljude teiste arusaamadega.


Categorised as: Määratlemata


2 kommentaari

 1. BC ütleb:

  kus see kursus aset leiab? ja kas seal ettekandmisele tulevad materjalid kuskil (näiteks siin) kursusest mitte osavõtvatele isikutele kättesaadavaks ka saavad?

 2. Jüri Saar ütleb:

  Kuna kursuse toimumine pole veel kindel ( kui ta tuleb, siis tõenäoliselt valikainena), siis ei saa tahaks veel kohta mainida.

  Küll aga on plaanis kõik materjalid veebi panna ja kindlasti annan nende asukohast ka siin teada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga