VABALOG

5 küsimust ja 5 artiklit: maailmalõpust tantsimiseni

  • Mis juhtuks kui saabuks maailmalõpp? Andrew Miller mõtiskleb selle üle, millist rolli mängiks siis valitsus, millist ellujäämise instinkt ja kuidas on tuldud toime maailmalõpu taoliste olukordadega varem. Ma alguses mõtlesin, et heidan artiklile korraks pilgu peale, kuid lugesin ta hoopis lõpuni. Ühtlasi tahaks ma nüüd midagi taolist ka enda seinale.
  • Millised on kiire tehnoloogilise progressi varjupooled? Peter Sandboard arutleb Moore’i seadusega kaasneva pideva tehnoloogia vananemise üle. Kui Boeing 747 on varsti 40-aastane, siis kas sa oled kunagi sellele mõelnud, kust leitakse erinevaid lennuki elektroonika varuosi? Üks huvitavamaid teemasid oli artiklis seotud varuosade ladustamisega aastakümneteks ja pikaajaliste toodete elutsükli ennustamisega.
  • Kas nõrgenev dollar võib anda tõuke eurotsooni lagunemisele? Avi Tiomkin tundub nii arvavat, kuid samas on tema poolt esile tõstetud pinged olnud olemas algusest peale. Seni kuni enamusel Euroopa riikidest läheb hästi või isegi enam-vähem hästi ei ole põhjust arvata, et Euro kuskile kaob. Samas on Tiomkin julgelt ennustanud, et see toimub järgmise 3 aasta jooksul. Kui nii tõesti läheb, siis võib Eesti jäämine eurost kõrvale osutuda õnnelikuks juhuseks, millega välditi palju segadust mõned aastad hiljem.
  • Kas kosmoserelvad on järgmine etapp sõjanduses? Scientific America artikkel praegusest poliitilisest ja tehnoloogilisest olukorrast nagu ka erinevate riikide ajenditest. Oma moodi huvitav ülevaade ka praegustest eelistustest erinevate riikide seas, kes teeb väikseid saatjatest kaitsjaid/ründajaid, kes mõtleb suurtele raskmetallist varrastele (kineetiline energia orbiidilt!) ja kes üritab laseriga pimestada. Õnneks on praegu enamusele selge, et kosmose risustamine pole kellegi huvides.

Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. Paul V ütleb:

    Jüri, kas Sul on plaanis “Keep Calm & Carry On” plakat hankida samal põhjusel kui maailmalõpu artikli autoril? ;-D

  2. Jüri Saar ütleb:

    Ei ole sama põhjus – lihtsalt vahel võiks selline meeldetuletus kuskilt vastu vaadata

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga