VABALOG

Finantskriisi 2008 – taustast ja põhjustest (sissejuhatus)

Viimastel nädalatel järjest paisunud finantskriis on loonud olukorra, kus nii mõnigi inimene peab vajalikuks avalikult arvata, et kõiges on süüdi kapitalism või turumajandus. Kuidas turumajandus on praeguste probleemide allikaks või mida nad üldse kapitalismi all mõistavad ei selgitata. Nii kuulutataksegi lõppu karikatuurile, mida üldse olemas pole samas mõistmata praeguse olukorra tausta ja olemust. Seda kõike maailmas, kus internet võimaldab ligipääsu artiklitele ja uurimustele valdkonna ekspertidelt – tasuta. Kas tõesti on keeruline natuke rohkem huvi tunda enne kui enda teadmatuses lugejatele lihtsalt näkku valetatakse?

Ma tahaks Vabalogi lugejatele pakkuda vähemalt mingi valiku artikleid ja uurimusi, mis võimaldavad praegust olukorda üpris detailselt mõista, kuid samas olen ma realist. Ma ei usu, et leidub eriti palju inimesi, kes viitsivad läbi lugeda paarsada lehekülge uurimusi ja kümneid artikleid, seega üritan loetust enda arvates tähtsama välja tuua ja olulisemad elemendid ka omavahel siduda. Ilmselgelt lähevad mõned detailid taolise kokkuvõtva protsessi käigus kaduma, kuid selleks ongi viited algallikatele.

  1. Eeldused – finantskriisi põhjustest lühidalt ja sissejuhatavalt
  2. Kinnisvaramull – valitsussektori aastate pikkuse lobitöö vili 
  3. Väärtpaberistamine – rämpslaenude informatsioonikao tagajärjed
  4. Reitingu-agentuurid – SEC’i saatuslikud mängud reitingu-agentuuridega
  5. Regulatsioonid – trotsides kollektiivset reguleerimismaaniat 

Ma olen nendes postitustes üritanud enda jaoks läbi mõelda olulisema ja siduda erinevad tõlgendused koos neid toetavate uuringute, kolumnide või postitustega, mida on maininud või millele on viidanud teised majandusteadlased. 

Terasemad lugejad kindlasti täheldavad, et enamus tsiteeritud uurimusi pärineb Föderaalreservi Kansas City panga iga-aastaselt majandussümpoosiumilt, mille teemaks oli 2008. aastal Maintaining Stability in a Changing Financial System. Taolise valiku tingis tõsiasi, et tegu on vaieldamatult valdkonna ekspertidega, kellest igaüks on pühendanud aastakümneid panganduse ja finantssektori uurimisele.

Viited kõigile teemaga seotud postitustele on juba praegu väljas, kuid nad juhatavad postituseni alles siis, kui see on Vabalogis avalikult ilmunud. Neile, kes ei soovi eraldi seisvaid postitusi lugeda tuleb natuke oodata, sest hiljemalt järgmise nädala alguses koondan nad kõik ühte pdf’i.

Lõpetuseks natuke inglise keelsete tsitaatide kohta, mida jagub hulgaliselt igale poole. Ma saan aru, et see ei pruugi kõigile meeldida, kuid sellega tuleb leppida, sest muidu oleks teema kajastamiseks veelgi rohkem aega läinud samas kui lugejate hulk pole Vabalogil teemade spetsiifilisuse tõttu kunagi eriti suur olnud.

Kõik kommentaarid ja täiendused on loomulikult oodatud kommentaarides nagu ka kriitika koos viidetega konkureerivatele tõlgendustele, sest lõplik tõde selgub ikkagi diskussiooni käigus.

Head lugemist.


Categorised as: ...


One Comment

  1. Andres ütleb:

    WSJ käis uuris Anna Schwartzi arvamust. Ehk pakub huvi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga