VABALOG

Kaarel Tarand tahab tõsta kultuuriürituste ja ajakirjanduse käibemaksu

Kaarel Tarand demonstreerib tänases Päevalehes avalikult, kui vähe ta teab sellest, kust tulevad maksud ja millised oleks maksude tõstmise tagajärjed. Samas tunduvad taolised sõnavõtud üpris sisutud ja silmakirjalikud kui kõrgemaid makse peaksid maksma kõik väljaarvatud kultuuriürituste korraldajad või kirjastajad.

Tarandi artiklist (ja loogikast) loen seega mina välja, et praegune 5% käibemaks on ilmselgelt Tarandi arvates liiga väike ja see tuleks tõsta 18% peale ka raamatute kirjastamise ning etenduste ja kontsertite korraldamise puhul. Mõistagi annaks ka ettetellitud ajakirjanduse käibemaksumäära tõstmine märgatavat lisatulu. 

Oleks ju äärmiselt küüniline ja enesekeskne nõuda teiste valdkondade maksude tõstmist, kuid pidada enda tegevust sedavõrd pühaks, et see tuleb igasugustest maksutõusudest puutumata jätta. Lõppude lõpuks kirjutab ju Tarand ise:

Eesti vajab täiesti uue struktuuriga majandust, madalatel maksudel ja odaval tööjõul baseeruv ei ole rikka riigi majandus.

Kui Tarandi loogikavigu ja teadmatusest või pahatahtlikkusest tingitud eksitusi ümber lükata, siis tuleks sellest väga pikk postitus, mida keegi lugeda ei viitsi.

Olgu vaid öeldud, et Tarand pole läbi mõelnud enda ettepanekute tagajärgi ega tea millest õieti kirjutab kui soovitab Eestil Taanist või Rootsist maksude osas eeskuju võtta või veel parem USA’st defitsiidiga eelarve rahastamisel. Kahjuks jäävad ka Euro kasutusel võtu eelised koos madala inflatsiooniga Tarandi mõttekäikudest välja.

Vabalogis on nii Rootsist kui Taanist nagu ka nende maksutasemest ja selle tagajärjest kirjutatud.


Categorised as: ...


One Comment

  1. PaulV ütleb:

    Räigelt ikka pani jah. Majandusteadmised – 0.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga